Kako izbrati pravi brezžični zvočnik zase?

Obstaja brezžični zvočnik za vsakogar, toda kateri je pravi za vas?

Brezžični zvočniki so bili nekoč razvpiti po tem, da so dajali prednost udobju pred kakovostjo zvoka – vendar se je stanje že zdavnaj obrnilo.

Brezžični zvočniki so obdržali enostavnost uporabe, pogosto obsežno in raznoliko povezljivost ter kompaktno zasnovo iz ene škatle, zaradi katere so tako priljubljeni, da zagotavljajo odlično kakovost zvoka – in najboljši so dovolj dobri, da jih lahko označimo za »hi-fi«. 'te dni.

Današnji brezžični zvočniki so običajno pametni izdelki, pogosto z vsemi najnovejšimi tehnologijami pretakanja in včasih z vgrajenimi osebnimi glasovnimi pomočniki. Ob upoštevanju novih oblikovalskih trendov in tega, kako ljudje poslušajo glasbo, mnogi zdaj vključujejo funkcije, kot so hidroizolacija, funkcija za več prostorov, dolga življenjska doba baterije, glasovno upravljanje in podobni AirPlay 2 in Spotify Connect. Vse to in tudi zvenijo odlično.

Toda kako izbrati tistega, ki je najboljši za vas, s tako veliko izbiro brezžičnih zvočnikov na trgu? Tukaj smo, da vam pomagamo zožiti izbor ...


Izberite pravo obliko in velikost

Preden se sploh lotimo tehničnih podrobnosti, je oblika in velikost vašega brezžičnega zvočnika nekaj, kar bo narekovalo, kako ga boste uporabljali.

Brezžični zvočniki so na voljo v vseh oblikah in velikostih: lahko so velike, škatlaste enote; lahko so majhne in valjaste. Nekateri so izdelani tako, da so robustni in vodotesni, drugi postavljajo stil in dizajn visoko na prvo mesto. Lahko so celo videti kot zračne ladje iz leta 1920.

Bistvo je, da so lahko brezžični zvočniki podobni karkoli in so lahko poljubne velikosti. Vprašanje je torej, za kaj boste uporabljali svojega?

Za vašo spalnico ali delovno površino je idealen zvočnik razumne velikosti, kot je Sonos One (ali Sonos One SL brez glasovnega upravljanja), Amazon Echo ali Amazon Echo Dot ali Audio Pro Addon C3.

Če bo zvočnik zavzemal častno mesto v vaši dnevni sobi in boste morali z glasbo napolniti večji prostor, pa so večje, privlačne enote, kot so B&W Formation Wedge (spodaj), B&W Zeppelin (zgoraj), Linn Series 3, Naim Mu -so 2 ali Naim Mu-so Qb 2 bi bil pravi izraz.

Če želite, da vsi uživajo v enakomernem širjenju zvoka povsod okoli vas (morda želite postaviti zvočnik na sredino sobe), si oglejte vsesmerne zvočnike, kot je Amazon Echo Studio ali karkoli iz serije Ultimate Ears. brezžični zvočniki. Po nečem bolj prenosljivem? Preizkusite Dali Katch G2, JBL Charge 5 ali Ultimate Ears Megaboom 3.

Če ste pustolovski tip, bo Ultimate Ears Wonderboom 2, Roll 2 ali JBL Flip 5 robustna, vodoodporna konstrukcija zdržala vse vrste udarcev, udarcev, dežja in brizganja blata. Prav tako se prilega vašemu nahrbtniku.


Bo to vaš glavni sistem za predvajanje glasbe?

Po drugi strani pa, če iščete brezžični zvočnik kot svoj glavni glasbeni sistem, bodite pripravljeni porabiti nekaj denarja. In potencialno, da naredite prostor v svoji sobi.

Zvočniki, kot je Naim Mu-so Qb 2, morda stanejo precej denarja, vendar je njihova kakovost zvoka vredna. So uporabna alternativa namenskemu hi-fi sistemu, opremljeni z veliko funkcijami za pretakanje in predvajanje ter dajejo odličen stilski izraz tudi v vaši dnevni sobi.

Svoja zvočna pričakovanja boste želeli ublažiti glede na velikost in ceno. Od majhnega prenosnega zvočnika ne pričakujte ogromnega, ki napolni prostor, dinamičnega in artikuliranega zvoka. Pričakujte pa to od bolj ambicioznih Naim Mu-so 2 ali Linn Series 3.


Prenosni ali omrežni zvočnik?

Je prenosni boljši? No, prenosni zvočniki imajo baterijo za ponovno polnjenje, tako da niste vezani na električno vtičnico. Zvočnik lahko preprosto dvignete in odnesete s seboj. Odvisno od tega, kako velik je, lahko to pomeni v drug del hiše, na vrt ali vse do plaže ali poletnega festivala.

Upoštevajte življenjsko dobo baterije zvočnika. Pet ur (to je tisto, kar boste dobili od tako zelo žepnega malega JBL Go 3) je v redu, če boste poslušali na svojem vrtu, tj. blizu napajalnika, vendar boste verjetno potrebovali osem ur ali več, če ga boste vzeli s seboj na dopust. Če ga morate vsakih nekaj ur priklopiti na električno omrežje, da ga ponovno napolnite, to nekoliko premaga bistvo prenosnega zvočnika, kajne?

K sreči prenosljivost ne pomeni več poceni glede kakovosti izdelave ali cene. Izjemno prenosljiv in robusten JBL Charge 5 zdrži 20 ur, medtem ko eleganten Dali Katch G2 doseže impresivnih 30 ur s polno baterijo.

Zvočniki z električnim napajanjem neizogibno najbolje delujejo doma, kjer se jim ni treba preveč gibati.

Običajno so večji in dražji tudi od prenosnih možnosti – primera sta Devialet Gold Phantom in B&W Formation Wedge – in so dovolj zahtevni, da potrebujejo stalen vir energije za pogon zvočnikov in doseganje njihovega polnega zmogljivosti. Vendar pa obstajajo nekatere izjeme od pravila, kot so dink Sonos One in Apple HomePod Mini ter kompaktni Audio Pro Addon C10 MKII.


Kako boste pretakali svojo glasbo?

Ko se odločite, kako želite videti vaš brezžični zvočnik, kje bo živel in za kaj se bo večinoma uporabljal, je naslednja stvar, o kateri morate razmisliti, kateri način pretakanja je najboljši za vas?

Kako boste pošiljali glasbo s pametnega telefona ali prenosnika na zvočnik? Ali boste ostali pri standardnem Bluetoothu? Ste vloženi v Applov ekosistem in zato potrebujete samo AirPlay 2? Ste velik oboževalec Spotify Connect ali Tidal? Ali pa razmišljate o sistemu Sonos ali Audio Pro za več prostorov?

Večina brezžičnih zvočnikov je opremljena z eno ali kombinacijo brezžičnih metod, zato je tukaj povzetek glavnih pretočnih protokolov, na katere boste želeli biti pozorni.


Bluetooth zvočniki

Bluetooth je najpogostejša tehnologija, ki jo boste videli v brezžičnih zvočnikih. To je najhitrejši in najpreprostejši način, da omogočite svojim napravam brezžično komuniciranje med seboj, pri čemer potrebujete le nekaj sekund, da vašo pametno napravo združite z brezžičnim zvočnikom.

Bluetooth boste našli v skoraj vseh brezžičnih zvočnikih (običajno je to edina metoda pretakanja v prenosnih in cenovno dostopnih modelih), pa tudi v večini pametnih telefonov, tablic in prenosnikov.

Bluetoothu tudi ni vseeno, ali ste uporabnik Appla ali Androida. Ne izbira priljubljenih, zato ga lahko vsak s pametno napravo uporablja za pretakanje pesmi.

Standardni Bluetooth ima doseg približno 100 metrov, vendar če uporabljate zvočnik v hiši (z vsemi zidovi in drugimi ovirami), se ta doseg opazno zmanjša. V zaprtih prostorih se lahko zanesete na doseg približno 12 metrov.

Bluetooth je prav tako na voljo v različnih različicah – aptX, aptX HD in aptX Adaptive lahko predvajajo kakovost zvoka, podobno CD-ju, in boljšo od CD-ja (vendar boste potrebovali združljive vire). Najnovejši standard Bluetooth 5 trdi, da je zmogljivejši, saj ponuja hitrejše prenose in večji doseg.


Zvočniki AirPlay 2

AirPlay 2 je Applov lasten način brezžičnega pretakanja datotek in tako kot Applov način deluje samo z izdelki iOS. Kljub temu je to uporabno, če živite v gospodinjstvu samo z Applom.

Kar zadeva nastavitev, AirPlay 2 povezuje vaše domače omrežje Wi-Fi, zato se prepričajte, da sta vaš iPhone, iPod ali iPad in vaš brezžični zvočnik v istem omrežju, in v hipu boste začeli pretakati.

Čeprav so zvočniki, ki podpirajo samo AirPlay, že zdavnaj šli iz mode (na primer B&W Zeppelin Air iz leta 2011), boste ugotovili, da so pogosto dodani na dolg seznam funkcij brezžičnih zvočnikov.

AirPlay 2 zdaj omogoča tudi zvok v več prostorih prek več zvočnikov, med drugimi pa boste našli zvočnike Libratone, Devialet, B&W, Naim in Sonos.

Če ima vaš brezžični zvočnik vrata za ethernet in/ali vgrajen Wi-Fi, ga lahko priključite naravnost v domače omrežje.

Prednosti? Skladbe višje kakovosti kot MP3 lahko pretakate iz katerega koli vira, ki je prav tako povezan z istim omrežjem, kot je vaš pametni telefon, prenosnik ali naprava za omrežno shranjevanje (NAS).

Torej, če imate digitalno knjižnico, polno kopiranih s CD-jev in datotek visoke ločljivosti v formatih FLAC, ALAC ali WAV, boste morda želeli poiskati brezžične zvočnike, ki podpirajo višjo ločljivost. Naim Mu-so, na primer, podpira glasbene tokove visoke ločljivosti do 24-bitnega/192 kHz zvoka.

Tovrstni zvočniki bodo dragi (in občasno zahtevajo tudi naročnino tretje osebe), vendar je vredno poiskati, če želite priročen, a vrhunski brezžični glasbeni sistem.


Zvočniki Spotify Connect

Če ste navdušen uporabnik Spotifyja, je vredno poiskati brezžični zvočnik, ki navaja Spotify Connect kot eno od svojih funkcij – in čedalje več zvočnikov je.

Ti zvočniki imajo vgrajen Spotify, kar pomeni, da se skladbe ne bodo pretakale iz aplikacije za vaš pametni telefon, ampak neposredno iz lastnih strežnikov Spotify v oblaku. To sprosti vaš pametni telefon za vse druge uporabe (lahko na primer kličete, ne da bi prekinili glasbo) in tudi ne izprazni baterije telefona.

Druga uporabna funkcija je možnost preklapljanja med povezanimi viri in pošiljanja pesmi iz enega zvočnika v drugega s hitrim dotikom gumba v aplikaciji. To je prijetna funkcija, ki naredi veliko razliko, ko jo začnete uporabljati.

Za uporabo Spotify Connect potrebujete naročnino na Spotify Premium in biti povezani v brezžično omrežje.


Apple Music vs Spotify - kaj je boljše?

Večina brezžičnih zvočnikov ima dandanes neko obliko zmožnosti za več prostorov ali pa ima vsaj možnost seznanitve dveh zvočnikov skupaj, da podvojite zvok ali uporabite stereo. Sonos in Audio Pro sta zlata standarda za pravilno večsobno pretakanje po vašem domu, vendar veliko zvočnikov ponuja podobne zmogljivosti, zakaj torej ne bi svojega doma spremenili v eno brezhibno glasbeno središče?

Več zvočnikov kot kupite, več jih lahko razporedite po hiši. Povežite jih vse in nikoli ne boste zamudili niti sekunde zvoka. Uredite ga lahko tudi tako, da se v vsaki sobi predvaja drugačna pesem – kot nalašč za družino, ki ljubi glasbo.

Uspeh večprostorskega zvočnika je v veliki meri odvisen od njegove aplikacije, od tega, kako enostavno je vzpostaviti povezavo z vašim omrežjem, do tega, kako organizira vašo glasbo. Brezhibna izkušnja z aplikacijami, obsežna prisotnost aplikacij in vse večja podpora za zvok visoke ločljivosti so ohranili Sonos pred drugimi.


Pametni zvočniki

Brezžični zvočniki z vgrajenim glasovnim nadzorom, z uporabo enega izmed številnih osebnih pomočnikov, ki so trenutno na voljo (Alexa, Siri, Google Assistant), pametni zvočniki postajajo vse bolj priljubljeni.

Če želite pametni zvočnik samo zaradi 'pametnega' vidika – nadzor glasbe in elementov vašega doma z glasovnimi ukazi – potem so pametni zvočniki, kot so Amazon Echos, Google Nests in Apple HomePods, idealni za dodajanje pridiha znanosti. fi na vaš dom. Lahko jih povežete tudi za zvok v več sobah.

Kljub temu vam ni treba imeti strojne opreme znamke glasovnega pomočnika, da bi dobili glasovni nadzor, saj številni brezžični zvočniki drugih proizvajalcev zdaj podpirajo Alexa in/ali Google Assistant. Na primer, Sonos One in Ultimate Ears Megablast ponujata fantastično zvočno zmogljivost, hkrati pa imata vgrajen glasovni nadzor Alexa – to je najboljše iz obeh svetov.

Obstaja veliko izbire. Veliko. Toda zdaj, ko ste oboroženi z vsem znanjem, bi morala biti izbira brezžičnega zvočnika preprosta. Potrebujete več navdiha? Hitro prebiranje naših seznamov najboljših brezžičnih zvočnikov za dom in najboljše funkcije prenosnih zvočnikov Bluetooth ponuja obilico možnosti, s katerimi lahko navdušite oči. Za vas je na voljo brezžični zvočnik – vemo, da obstaja.