Najboljša Hi-Fi sestava za vaš gramofon

Vinil se je v zadnjih letih vrnil, vendar je težko vedeti, kje začeti, če želite zgraditi hi-fi sistem okoli gramofona.

»Zame gre za celoten dogodek, ki ga naredi iz albuma,« pravi inženir Cambridge Audio Electronics Sam Smith. »Izvleči ploščo iz rokava, veliko umetniško delo, in dejansko stopiti čez in jo fizično nadeti. Zaradi tega je dogodek.«

Eden Samovih prvih projektov pri Cambridge Audio je bilo delo na gramofonskih odrih Alva Solo in Duo, katerih edini namen je oživiti vašo zbirko plošč. Prosili smo ga, naj pojasni vse, kar potrebujete za izdelavo hi-fi sistema okoli vašega gramofona:


Fono oder:

Gramofonski vložek ustvari tako majhen signal, da običajni ojačevalnik z njim ne more delovati. Gramofonska stopnja okrepi ta signal iz kartuše do ravni, na kateri lahko ojačevalec učinkovito deluje.

Mnogi gramofoni, kot sta naša Alva TT V2 in Alva ST, poznani tudi kot gramofonski predojačevalnik, imajo vgrajeno gramofonsko stopnjo. Vaša nastavitev je torej odvisna od gramofona, ki ga imate. Kombinacij je veliko. Nekateri gramofoni imajo vgrajeno gramofonsko stopnjo, nekateri integrirani ojačevalniki imajo vgrajeno gramofonsko stopnjo ali pa greste povsem ločeno.

Preveriti morate združljivost vrste kartuše: gibljivi magnet in gibljiva tuljava. Gibljivi magnet je nekoliko cenejši, saj oddaja višji signal kot gibljiva tuljava. To pomeni, da potrebujete manj ojačevanja na gramofonskem odru, zato je celoten sistem nekoliko cenejši in nekoliko lažji za začetnike. Z gibljivo tuljavo je celoten konzolni sklop pisala veliko lažji, zato dobite veliko več podrobnosti na nizki ravni.

Na vinilne posnetke je pred stiskanjem nameščen tudi precej agresiven filter. Nizke frekvence so močno zmanjšane, nato pa so visoke frekvence močno okrepljene. Naloga gramofonskega odra je, da to popravi. Torej, fono stopnje sploh nimajo ravnega frekvenčnega odziva. Imajo veliko spodbudo. Imenuje se filter RIAA (Recording Industry Association of America) in če ga vaš gramofonski oder ne bi imel, bi vaše plošče zvenele slabše.


Ojačevalec:

Phono stopnja prenese zvok od ravni kartuše do tistega, čemur pravimo raven linije, kar je v bistvu tisto, kar bi na primer dobili od CD predvajalnika. Ojačevalnik nato to prenese na veliko višjo napetost za pogon vaših zvočnikov. Karkoli že počnete, ne priključite gramofonske stopnje v gramofonski vhod, če jo vaš ojačevalnik že ima!


Zvočniki:

Zvočniki bi prav prišli! Pasivne zvočnike napajajo ojačevalci, lahko pa se uporabljajo tudi aktivni zvočniki, ki se priključijo na električno omrežje. Toda nekateri aktivni zvočniki nimajo vgrajenega nadzora glasnosti, zato bi potrebovali predojačevalnik na sredini.


Hvala za vaš čas Sam!